Kiropraktik/Manipulation - Akupunktur - Laser - Massage - Stretching - Magneterapi - Elektroterapi

Akupunktur

Akupunkturen har funnits sedan urminnes tider inom den kinesiska medicinen men har först på senare år accepterats inom den västerländska medicinen.

Akupunkturen går ut på att jag behandlar specifika punkter på kroppens meridianer enligt traditionell kinesisk medicin. Vid en skada eller sjukdom kommer kroppen i obalans och med akupunkturen återställs balansen och kroppen kan först då läka.

Detta görs genom att jag sätter akupunkturnålar ytligt i punkterna, nålarna sitter i ca 20 minuter.

Akupunkturen ger en lokal muskelavslappning och sätter igång en generell utsöndring av endorfiner. Dessa reglerar bl.a. blodtrycket och reflexer till lungorna, urinblåsan och tarmarna. Immunförsvaret stimuleras och inflammationer kan läka ut p.g.a. att efter en akupunkturbehandling ökar produktionen av vita blodkroppar.

Vid akupunkturbehandling utsöndras även oxytocin som verkar lugnande på hästen. Med akupunkturen kan jag genom att aktivera nervbanorna ”störa ut” smärtsignalerna och häva långvariga smärtor och muskelspänningar. Det är vanligt att hästarna gäspar och hänger med huvudet när muskelspänningarna släpper.

Allt detta leder till ökad blodcirkulation, god smärtlindring och läkning.

Akupunkturen är mycket effektiv som förbehandling till manipulationen då även djupt liggande muskelspänningar som annars är svåra att komma åt släpper.

Den är effektivare än massagen då även hästar som är för ömma i muskulaturen för att slappna av vid massage kan behandlas framgångsrikt. Alla obalanser i kroppen kan behandlas, det finns specifika punkter för olika tillstånd.

Efter en akupunkturbehandling blir de flesta hästar trötta och lite frusna men det finns precis som hos människor många individuella reaktioner.

A